Efectele daunatoare ale fumatului !!!

Spread the love

Multă vreme europenii au fost în confuzie în ceea ce privește efectele acestei plante. La început, fumatul cu pipa,

mestecarea tutunului în gură sau mirosirea lui erau considerate obiceiuri exotice, extravagante, dar care nu păreau să aibă nimic dăunător în sine.

Mai mult, se credea chiar că această plantă ar avea efecte medicale binefăcătoare.

După cum știm, în urma contactului europenilor cu populațiile păgâne ale Lumii Noi descoperite, au fost aduse în Europa și unele boli venerice necunoscute până atunci, cea mai gravă dintre ele fiind sifilisul.

Și când europenii s-au pomenit bolnavi de această boală căreia nu i se găsea leacul, s-a răspândit ideea nefericită că tutunul ar putea vindeca teribila maladie. În felul acesta, în loc de o nenorocire, în Europa au fost aduse două nenorociri, tutunul fiind răspândit și cultivat în speranța vindecării sifilisului.

Alții au crezut că tutunul ar putea fi folosit pentru combaterea păduchilor sau ca leac împotriva constipației.

Dar, pe măsura trecerii timpului, lumea medicală a început să-și dea tot mai mult seama de efecte[le] nocive ale acestei plante. Asta, însă, destul de târziu. De fapt, abia în jurul anului 1900 oamenii au început să fie conștienți de adevăratele efecte ale tutunului. S-a văzut că nicotina conținută în această plantă nu are niciun fel de efecte vindecătoare asupra corpului omului, așa cum se crezuse până atunci, ci dimpotrivă, devastatoare.

Cancer pulmonar cu celule mici

Cancer pulmonar – imagine realizată cu ajutorul radiațiilor x

În jurul anului 1930 s-a dovedit și efectul cancerigen al fumului de tutun, mai ales în cancerele pulmonare. S-a dovedit, de asemenea, efectul deosebit de rău pe care îl are fumatul asupra arterelor omului, favorizând formarea de depuneri pe pereții arterelor.  (Citește și http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/fumat/arterele-fumatorilor-imbatranesc-de-doua-ori-mai-repede-1012188 – nota mea.)

Aceasta conduce în final la boala numită ateroscleroză, în care arterele se degradează, pierzându-și elasticitatea și micșorându-și secțiunea [din cauza] depunerilor de grăsime și colesterol de pe pereți. Stadiul final la care se ajunge din cauza fumatului este așa-numita ateroscleroză obliterantă, în care caz o arteră principală se înfundă cu totul. Când este vorba de[spre] artera care alimentează cu sânge proaspăt mușchiul inimii, acesta își încetează funcționarea, producând moartea prin infarct. Dacă se înfundă o arteră care duce la un picior, se ajunge la necesitatea amputării de urgență a

Placă ateromatoasă într- arteră (secțiune transversală)

piciorului.

La ora actuală, medicina cunoaște foarte multe lucruri în legătură cu efectele dăunătoare ale fumatului.

(Dealtfel, fiecare dintre noi a văzut că atunci când se duce la un medic una din[tre] primele întrebări care i se pune este dacă fumează sau nu.) Cercetările care s-au făcut au arătat că în interiorul jarului aprins al unei țigări se realizează incredibila temperatură de 884 grade Celsius!

La această temperatură înaltă de ardere se produc o mulțime de compuși chimici otrăvitori și se degajă multă nicotină, care este un narcotic. Se spune că nicotina dintr-o singură țigară fumată crește ritmul pulsațiilor inimii cu până la 20 de bătăi pe minut, efectul acesta resimțindu-se circa 20 de minute după fumarea acestei țigări. Un calcul simplu ne arată că această țigară fumată a determinat inima să afcă 400 de bătăi în plus.

Aceasta înseamnă că un fumător care fumează 25 de țigări pe zi își obligă inima la 10 000 de pulsații suplimentare. Este clar că inima omului acestuia se va istovi mai repede. De aceea, se crede că o singură țigară fumată scurtează viața fumătorului cu 7-10 minute.

În timpul arderii tutunului se mai produce oxid de carbon, care are efectul de a bloca hemoglobina din sânge, formând cu ea un compus chimic stabil (care nu se mai desface), așa încât hemoglobina respectivă devine inutilizabilă, deci nu mai poate ajuta la transportul oxigenului în organism. De asemenea, se mai produc: acid cianhidric (extrem de otrăvitor), apoi acetaldehidă, câteva zeci de feluri de gudroane, mai multe feluri de derivați ai nicotinei și mulți alți compuși chimici.

Dintre aceștia, 43 sunt cancerigeni!

Anual, 90% din[tre] decesele de cancer pulmonar, 75% din[tre] cele datorate cardiopatiei ischemice, 75% din[tre] cele datorate bronșitelor cronice sau astmului se datoresc fumatului. Iată ce spune un articol publicat într-un ziar central despre victimele pe care le face anual fumatul:

„Fumatul a făcut aproape 5 milioane de victime în anul 2000, se arată într-un studiu cutremurător, la nivel mondial, al cercetătorilor americani și australieni, citat de Reuters. Trei sferturi din aceste victime sunt bărbați. În cele mai multe cazuri fumătorii au murit din cauza cancerului pulmonar sau a afecțiunilor cardiace. …Previziunile Organizației Mondiale a Sănătății arată că numărul deceselor în rândurile fumătorilor se va dubla în anul 2030 din cauza numărului tot mai mare de bărbați și de femei care se apucă de fumat.” (ziarul Ziua – 12 septembrie 2003)

În ultimii ani s-a pus în evidență și efectul de distrugere a sistemului nervos pe care îl are fumatul. Acest obicei duce la scleroza multiplă a creierului și nervilor.

Neuron

Scleroza multiplă este o boală a Sistemului Nervos Central care apare atunci când mielina, substanța care acoperă nervii și celulele nervoase, se distruge pe anumite porțiuni. (Mielina este o substanță moale și elastică, de culoare albă, din care sunt făcute învelișurile de protecție ale nervilor și celulelor nervoase.) Leziunile stratului de mielină care apar duc la scăderea drastică a capacității de transmitere a impulsurilor nervoase. Din această cauză, inteligența se diminuează și – în același timp – bolnavul paralizează progresiv.

Un studiu făcut recent în Norvegia pe 22. 312 persoane având vârste între 40 și 47 de ani a scos în evidență faptul că fumătorii sunt de două ori mai expuși la riscul de a dezvolta scleroză multiplă decât nefumătorii. (Informație preluată din ziarul „Ziua” – 29 octombrie 2003.)

Însă descoperirea rând pe rând a acestor efecte dăunătoare ale fumatului nu a putut să stăvilească expansiunea lui. Între timp fumatul a devenit un obicei răspândit în toată lumea, obicei care nu mai poate fi controlat, mai ales că s-a format o uriașă industrie de fabricare a țigărilor, care aduce profituri imense.

Ceea ce este uimitor este faptul că fumatul, deși foarte dăunător, a ajuns un obicei de masă în toate țările lumii 🙁

 Astăzi nu există pe glob nici măcar o singură țară în care să nu se fumeze.

De asemenea, el a pătruns la toate popoarele lumii, indiferent de rasă, sistem politic, religie sau nivelul de dezvoltare socială și economică.

Fumează bărbații, dar și femeile, tinerii și bătrânii, albii și negrii, fumează capitaliștii, dar și comuniștii, fumează ateii, dar și oameni care susțin că sunt religioși, fumează bogații, dar și săracii. Se fumează în cele mai sărăcăcioase colibe, dar și în cele mai somptuoase palate.

Se fumează în cătune uitate de lume, dar și în cele mai civilizate metropole. În circa 500 de ani, dintr-un obicei aparent inofensiv al unor triburi de păgâni din Lumea Nouă, fumatul a devenit o practică mondială.

Aceste constatări, împreună cu cele făcute în secolele trecute, i-au făcut pe creștinii din întreaga lume ca, de mai bine de două secole, să atragă atenția asupra celorlalți oameni, arătând că fumatul este un obicei păcătos, un viciu și că în spatele proliferării extraordinare a acestui viciu stau forțele întunericului.

Nu este de mirare că Diavolul a reușit să facă din fumat o armă teribilă de distrugere a oamenilor.

De fapt, împreună cu băuturile alcoolice, reprezintă cele mai eficiente instrumente pe care le are astăzi Diavolul și îngerii lui pentru a ruina și distruge omenirea.

http://pucheadorel.wordpress.com/2012/07/12/fumatul-15/

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eAF0O7FR8Ww

http://www.youtube.com/watch?v=UYEOH8zfSXs

Comentarii

  1. Dragos spune:

    Felicitari ! Si tineti-o tot asa si cu alimentatia nesanatoasa inventata de oameni nu de Creeator. Doresc si eu adrese de unde pot procura imagini cu efectele fumatului asupra corpului uman, pentru o actiune cu primaria in data de 31 mai. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.