Chinezul crestin Yun este cunoscut în China sub numele de „omul ceresc”. Această poreclă provine de la un incident din anul 1984, când a refuzat să-şi dea numele adevărat autorităţilor. Dacă şi-ar fi divulgat adevărata identitate, el ar fi pus în pericol viaţa creştinilor locali. Ca răspuns la bătăile şi ameninţările Biroului Public de Securitate de a-şi divulga numele şi adresa, Yun a strigat: „Eu sunt un om ceresc! Casa mea e în cer!” Credincioşii locali, care încă se mai adunau într-o casă învecinată, i-au auzit strigătul şi au ştiut că acesta reprezintă un semnal de alarmă faţă de pericolul iminent. Au fugit cu toţii şi au scăpat de arest.
În semn de respect pentru curajul său şi pentru dragostea manifestată faţă de Trupul lui Christos, credincioşii din China i-au spus, până în ziua de azi, Yun, „omul ceresc”.
Mărturia fratelui Yun demonstrează existenţa credincioşiei şi a bunătăţii lui Dumnezeu în viaţa sa. În povestea lui este vorba despre un tânăr flămând pe care Dumnezeu L-a scos dintr-un sat sărac din provincia Henan şi L-a folosit pentru zguduirea lumii. Acest om preferă să se concentreze asupra caracterului şi frumuseţii lui Isus Christos, decât asupra miracolelor şi suferinţelor prin care a trecut. El doreşte ca întreaga lume să-L cunoască pe Dumnezeu aşa cum Îl cunoaşte el – nu ca pe un personaj istoric şi distant, ci ca pe Dumnezeul omniprezent, atotputernic şi plin de dragoste.
În timpul cercetărilor mele pentru această carte am intervievat zeci de creştini din China, care au fost martori oculari şi care pot demonstra veridicitatea evenimentelor descrise în paginile următoare. Pe paginile cărţii vom găsi, de asemenea, câteva contribuţii scurte ale soţiei fratelui Yun, Deling, şi ale câtorva lideri chinezi ai bisericilor de casă. Aceste contribuţii îl vor ajuta pe cititor să obţină o perspectivă diferită – şi o imagine completă – a evenimentelor principale din viaţa lui Yun. Majoritatea reflecţiilor lui Deling au fost făcute în perioadele în care soţul său se afla în închisoare de dragul Evangheliei. (Paul Hattaway)
M-am născut în 1958, în timpul anului chinezesc bisect, fiind cel de-al patrulea copil din cei cinci ai familiei mele. Am venit pe lume într-un sat vechi de fermieri numit Liu Lao Zhuang din ţinutul Nanyang, situat în partea de sud a provinciei Henan din China.
În Henan locuiesc aproape o sută de milioane de oameni, fiind astfel cea mai populată provincie din China. […] Toţi cei şase sute de locuitori din satul meu erau şi sunt fermieri până în ziua de azi. Nu s-au schimbat foarte multe de pe vremea când eram mic. Noi cultivam în special cartofi, porumb şi grâu, dar şi varză şi legume rădăcinoase.
Casa noastră avea o structură foarte simplă; era construită din lut uscat cu acoperiş din paie. Ploaia reuşea întotdeauna să găsească găurile din acoperişul nostru, în timp ce iarna vânturile reci îşi făceau loc prin golurile din pereţi. Când temperaturile scădeau sub zero grade Celsius, obişnuiam să punem pe foc pănuşi rămase ca să ne încălzim. Nu ne puteam permite să cumpărăm cărbuni.
Uneori vara era atât de cald şi umed, încât nu suportam să dormim înăuntrul casei noastre slab aerisite. Paturile erau trase afară şi întreaga familie se alătura celorlalţi săteni, care dormeau în aerul răcoros, sub cerul liber.
Numele provinciei Henan înseamnă „partea de sud a râului”. Marele Râu Galben străbate partea de nord a provinciei. […] Tatăl meu spunea că tot
ceea ce contează este efortul nostru de a face rost de hrană. Era nevoie de toţi membrii familiei la muncă, aşa că de la o vârstă fragedă am mers şi eu la câmp să-mi ajut fraţii şi surorile. În consecinţă, nu am avut oportunitatea de a merge foarte mult la şcoală.
În alte părţi ale Chinei, băştinaşii din Henan au reputaţia de a fi încăpăţânaţi precum catârii. Probabil din cauza încăpăţânării nu au primit cei din provincia Henan credinţa creştină atunci când aceasta a fost adusă pentru prima dată în provincia noastră în anul 1884, de misionarii protestanţi. Mulţi misionari au lucrat în Henan fără prea mare succes. În anul 1922, după aproape patruzeci de ani de efort misionar, existau doar 12 400 de credincioşi protestanţi în întreaga provincie…
Informatii preluate de la Editura Casa Cartii Oradea
UPDATE :
Dacă nu aveți cum să ajungeți să-l vedeți pe viu, așa cum probabil vă doriți, puteți urmări transmisia video la această adresă: http://www.ustream.tv/channel/casa-cartii
Fratele Yun, lider al bisericii subterane chineze, s-a aflat în această perioadă în centrul unei campanii mediatice susținute (la televiziune, la radio și pe bloguri). Ar fi însă o mare eroare să pierdem din vedere faptul că nu el este personajul cheie al evenimentelor la care participă, ci Dumnezeul care l-a ajutat să reziste în pușcărie și să devină o voce cu autoritate.
Împrejurările excepționale prin care a trecut îl recomandă, fără îndoială, ca pe un om de seamă, ca pe un credincios înflăcărat ce merită toată atenția tocmai grație faptului că aduce un mesaj aparte, din inima unei țări pe care suntem obișnuiți s-o considerăm comunistă și atee….
Notati-va programul si spuneti si prietenilor Dvs.
Puteti folosii si butoanele aferente de mai jos si nu uitati sa filmati si sa imi trimiteti si mie video-uri de la intrunire 🙂 Va multumesc.