Morometii de Marin Preda (The Moromete Family-1988 )-film-drama

Spread the love

morometiiMOROMETII DE MARIN PREDA
Moromeții este un roman de Marin Preda de tip frescă socială a carei actiune se desfasoara in Campia Dunarii,
mai precis din satul teleormanean Silistea-Gumesti.

Pe parcursul a o mie de pagini și aproximativ douăzeci de ani, autorul ilustrează dezagregarea lentă a nucleului social rural, familia patriarhală, și distrugerea spiritului țărănesc.
Opera Moromeții ilustrează viața rurală și țăranul în perioada dintre cele două războaie mondiale (perioada interbelică și postbelică )

Personajul principal al  capodoperei literare „Morometii” de Marin Preda , Ilie Moromete este un om inteligent , temperat , stapan pe sine,  iubind linistea  si mai ales iubind libertatea , independenta de gandire si exprimare a opiniilor.

Scriitorul caută să găsească un răspuns la problema dacă mica proprietate țărănească poate rezista la presiunile relațiilor de producție capitaliste. Ilie Moromete stăpânește în chip absolut peste o familie a cărei alcătuire prevestește parcă destrămarea: trei fii din prima căsătorie – Paraschiv, Nilă și Achim, în timp ce Niculae, Tita și Ilinca sunt fetele Catrinei facute cu Ilie Moromete din a doua casatorie. Pentru a păstra unitatea familiei, tatăl este neînduplecat și justițiar.

„Romanul incepe cu intoarcerea de la camp a lui Ilie Moromete impreuna cu familia sa. Familia Morometilor este numeroasa, alcatuita din copii proveniti si din alte casatorii: Ilie Moromete – tatal, cu zece ani mai mare decat sotia sa Catrina. Tatal venise in aceasta a doua casatorie cu trei baieti, Paraschiv, Nila si Achim, carora li se adaugasera doua fete, Tita si Ilinca, si inca un baiat, Niculae, mezinul de doisprezece ani.

Ilie Moromete este capul familiei, insa are probleme financiare. Este un om rational in ceea ce priveste atitudinea lui fata de pamant si nu este sclavul imbogatirii, ci pamantul  constituie pentru el simbolul libertatii materiale si spirituale.In comparatie cu ceilalti tarani, Moromete nu are nimic de facut atunci cand toti ceilalti vecini ai sai sunt in casa muncind, fiind preocupati de problemele cotidiene. El, chiar daca e sarac nu este tot timpul preocupat de problema supravietuirii.

Putem invata de la el importanta si disponibilitatea comunicarii. El are timp si o foarte mare placere de a comunica, fiind intr-o contiuna asteptare a altor persoane cu care sa vorbeasca

“Statea degeaba, nu se uita in mod deosebit, dar pe fata lui se vedea ca n-ar fi rau daca s-ar ivi cineva”

 

Morometii se afla la cina in simplitate , stransi in tinda, in jurul unei mese mici, joase, si rotunde. Atmosfera este tensionata fiecare dintre membrii familiei avand nemultumiri. Catrina are unele discutii cu fii sai vitregi, Paraschiv, Nila si Achim iar tatal Moromete poarta o discutie tensionata cu fiul sau cel mic Niculae care ar fi vrut sa se duca la scoala, sa invete, dar tatal il trimitea cu oile la pascut.

Gospodaria Morometilor pare solida si grija conducatorului ei este s-o mentina intacta.Ilie Moromete are doua loturi, al lui si al Catrinei, si o multime de copii care sa munceasca si totusi incepe sa nu ii merga prea bine.
Conflictele din familia Morometilor incep sa apara, baietii cei mari sunt din ce in ce mai porniti impotriva Catrinei dar si impotriva surorilor vitrege Tita si Ilinca intrucat ele isi faceau haine noi si mama lor le strangea zestre pentru maritis.

Alt conflict este acela dintre Ilie Moromete si nevasata lui, deoarece Catrina il intreaba din ce in ce mai des de lotul ei de pamant dar pe care Moromete il vanduse in timpul foametei de dupa primul razboi. Barbatul ii promisese in schimb ca ii face acte pe casa ca ea sa nu ramana pe drumuri dar acesta nu se tine de cuvant….

Vizionare placuta si nu uitati :

Nu va bucurati ca sunteti tineri. Ne nastem pe rand, dar murim pa sarite… Fiti astfel oricand gata de plecare!” (Ioan 14:2)

Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele.”Efes.5:16

:

valoarea ta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.